Ontdek hier het recept voor een heerlijke Egyptische tomatensaus.

tomatensaus

De traditionele Egyptische keuken bestaat uit een mix van ingrediënten en recepten uit verschillende landen als Turkije, Griekenland, Frankrijk, Italië en Engeland. Uiteraard zijn er ook typische Egyptische gerechten.

Ingrediënten voor uw Egyptische tomatensaus

1 kg tomaten

4 teentjes knoflook

1 scheut olijfolie of geklaarde boter (ghee)

1 koffielepel komijnpoeder

1/2 koffielepel zwarte peper

zout

Bereiding van uw Egyptische tomatensaus

  1. Doe de tomaten met de knoflook in de blender en mix ze fijn.
  2. Verhit een flinke scheut olie of ghee in een kookpot met dikke bodem.
  3. Doe er de tomaten bij en kruid met komijn, zwarte peper en zout.
  4. Laat minstens 30 minuten (liefst nog langer) op een laag vuur pruttelen.

De Egyptische tomatensaus is klaar als de olie bovendrijft.

Tomatensaus: een effectieve manier om uw kinderen gezonde voeding toe te dienen

Wat velen niet weten is dat tomatensaus ongelooflijk gezond is. Meestal is het zo bij groenten dat er tijdens het koken een verlies is aan voedingsstoffen. En als u (kleine) kinderen thuis heeft, dan weet u allicht goed dat het veel eenvoudiger is tomatensaus te combineren met andere onderdelen van de maaltijd, dan hen er toe te krijgen (vrijwillig) voldoende rauwe tomaten te eten.

Tomatensaus is in die zin goed nieuws voor u. Er vindt weliswaar een zeer klein verlies aan vitamine C plaats bij het koken van tomaten, maar de totale hoeveelheid in tomaten beschikbare antioxidanten, in het bijzonder de super-antioxidant lycopeen, verhoogt sterk bij het koken. Dit klinkt misschien onverwacht. De uitleg is goed gekend in medische kringen: de verhitting breekt de celwanden in de tomaat af, waardoor er meer lycopeen vrijkomt. Bovendien zet de hitte dit super-antioxidant om in een vorm die gemakkelijker op te nemen is door het lichaam. Verse tomatensaus is dus gewoonweg gezonder dan rauwe tomaten.

Niet alleen smult u er van, u beseft nu ook dat u met deze Egyptische tomatensaus heimelijk de gezondheid van uzelf en van gans uw gezin ondersteunt.