De Marokkaanse kruiden zijn erg typerende ingrediënten van de Marokkaanse keuken.

Marokkaanse kruiden

De Marokkaanse kruiden kennen een erg grote verscheidenheid doorheen de vele typische gerechten.

Gedroogde gember, komijn, zout, zwarte peper en kurkuma zijn een mengsel die u nagenoeg in elk tajine en couscous zal aantreffen.

Komijn wordt in bijna elk Marokkaanse gerecht gebruikt. Het wordt als dusdanig essentieel en centraal gezien dat het bijna steeds een plaats op de tafel krijgt, naast het ons voor Europeanen meer gebruikelijk zout en peper.

Kaneel kan worden gevonden in tagines, bastilla en op fruitsalades.

Paprika en chilipepers uit de Sahara worden gebruikt om een aantal gerechten op basis van tomaten, plantaardige tajines en chermoula te kruiden. Het zuiden van Marokko is een bron van pure saffraanstampers die worden gebruikt in voedsel, thee en zelfs in de kruidengeneeskunde.

‘Ras el hanout’ betekent “het hoofd van de winkel”. Dit kruid is een mix van 20-40 verschillende kruiden, bedacht door de eigenaar van de zaak.Marokkaanse kruiden

Kardemom wordt gebruikt in romige desserts, zoals muhallabia.

Sesamzaadjes treft u aan op gebak en zijn zeer belangrijk tijdens de Ramadan. Dan worden ze gebruikt om speciale Ramadan desserts af te werken zoals sellou, een zoet en redelijk zwaar deeg.

Marokkaanse kruidenKruidnagel worden soms gebruikt bij het maken van bouillon.

Smaak en liefde

De traditionele Marokkaanse keuken wordt bedreven met veel smaak en liefde. De vaardigheid en finesse van een goede kok creëert niet enkel een kunstzinnig schilderij, een mozaïek van kleuren, op uw bord, maar ook en vooral lekkere en smakelijke gerechten, waarvan zowel de geur als de smaak zeer aantrekkelijk zijn.

Dat deze keuken nog meer bijzonder wordt dankzij het gebruik van kruiden en specerijen, geeft er zelfs een heuse exotische sensualiteit aan. Het geheim van de traditionele culinaire Marokkaanse kunst ligt in de exacte dosering en de precieze mix van kruiden. Een geheim dat letterlijk doorgegeven van moeder op dochter doorgegeven wordt. Dit maakt deze keuken zo rijk en bovendien erg verschillend van regio tot regio.

In tegenstelling tot een wijdverspreid idee, zijn specerijen in Marokko geen scherpe kruiden, zelfs als ze een prominente rol spelen. Ze zijn er vaak om de maaltijd te verzachten, extra smaaknuances en kleuren te geven.

Zin om er meer over te weten? Om eens een workshop bij Fatima mee te maken om zelf (beter) te leren koken met Marokkaanse kruiden? Ontdek hier de thema’s van deze activiteit.