Politieke partij Groen lanceert de Refterrevolutie. Een uitgewerkte aanpak om de maaltijden van uw kinderen op school tegelijk gezonder en lekkerder te maken.

Met deze Refterrevolutie willen we de schoolmaaltijden lekkerder maken, leerlingen bewuster leren omgaan met voedsel, de refters gezelliger maken en kinderarmoede bestrijden. Zelfs leerkrachten zullen de schoolmaaltijden niet kunnen weerstaan”, legt Groen-parlementslid Elisabeth Meuleman uit.

refterrevolutie

Elisabeth Meuleman in Borgerhout

Lancering refterrevolutie

Mevrouw Meuleman lanceerde de Refterrevolutie in een school te Borgerhout. Daar bereidt ze  samen met topkok Fatima Marzouki een lekkere en gezonde maaltijd voor 40 scholieren. Groentenkok Frank Fol is ook aanwezig.

refterrevolutie

Fatima Marzouki naast groentenkok Frank Fol

Elke ouder wil graag dat zijn kinderen gezond en lekker eten. Je eetgewoontes worden grotendeels tijdens je jeugdjaren bepaald. Kinderen besteden een aanzienlijk deel van die periode van het leven op school. Ze eten er maaltijden en tussendoortjes. Ze krijgen er een belangrijk deel van hun opvoeding inzake voeding en bewegen mee.

Op dit moment eet 1 op 3 scholieren ’s middags een warme maaltijd op de school. De schoolmenu’s zijn momenteel in Vlaanderen slechts ‘gematigd evenwichtig’. Het kan bijgevolg beter, gezonder en lekkerder.

De 3 pijlers van de refterrevolutie

(1) Gezondheidsgarantie: gezond én lekker, het kan!

De ouders en de kinderen een waarborg geven dat het voedsel en de drank op school zowel lekker als gezond is. Hiervoor moet de overheid een aantal standaarden opleggen. De schoolmenu’s dien zich aan deze richtlijnen te houden. Die normen moeten eenvoudig, duidelijk en wetenschappelijk onderbouwd zijn. Maar tegelijk niet te nauw. Zodat de koks of cateraars er creatief en flexibel mee kunnen werken. Zelfs kunnen inspelen op het regionale aanbod.

Bijkomstig dienen de schoolbesturen in hun keuzes ook aandacht te schenken aan duurzaamheid, versheid, seizoensgebondenheid en Fairtrade.

(2) Tof Tafelen: eten op school moet aantrekkelijk zijn

De ruimte waarin de kinderen op school, samen met hun klasgenoten eten, moet comfortabel en gezellig zijn. Er is nood aan een betere infrastructuur, wat inspanningen vraagt vanwege de scholen. Vandaag beschikt bijna een kwart van de Vlaamse scholen niet eens over een echte eetruimte. Dit zou in alle scholen wel het geval moeten zijn. Mits de nodige financiële ondersteuning moet dit zeker haalbaar zijn.

Scholen kunnen er voor zorgen dat de kinderen betrokken raken in het organiseren en opdienen van de maaltijden. In combinatie met eten dat er aantrekkelijk uitziet, zijn we al een heel stuk op weg naar het doel van de refterrevolutie.

refterrevolutie

Eten op school moet leuk, lekker en gezond zijn

(3) Prijsprikkel: 1 euro per maaltijd

Het is onaanvaardbaar dat we nog steeds (en steeds vaker) geconfronteerd worden met het fenomeen van de ‘lege boterhammendozen’. Door de prijs heel erg toegankelijk te maken bereiken we kinderen die vandaag met honger op de schoolbanken zitten. Dat dit laatste onaanvaardbaar is – en bovendien nefast voor de schoolprestaties – spreekt voor zich.

In een aantal landen als Finland en het Verenigd Koninkrijk krijgen de kinderen al jaren een gratis en gezond middagmaal. Vlaanderen heeft hier duidelijk en dringend een inhaalbeweging te doen.

Fatima en de refterrevolutie

Het mag niemand verbazen dat Fatima, die zelf 4 kinderen heeft, zich betrokken voelt bij dit initiatief. Zij is al van kinds af aan gepassioneerd is door lekkere en gezonde voeding. Dat merkt iedereen die deelneemt aan één van haar kookworkshops.

In 2013 nam ze reeds deel aan het project ‘Tafelen met een Hart voor Kinderen’. Over haar sociaal engagement zei ze toen het volgende:

Ik vind het heel fijn om me als kok te kunnen inzetten voor het welzijn van kinderen. Zelf ben ik mama van vier kinderen, dus kinderen liggen me bijzonder nauw aan het hart. Ik weet hoe armoede eruitziet, van tijdens mijn kindertijd – nadat mijn ouders emigreerden naar Europa, op zoek naar een beter leven… Tijdens mijn reizen naar Egypte en Marokko werd ik vaak geconfronteerd met armoede. Kinderen worden vaak harder getroffen door armoede en ongelijkheid. Ik weet één ding: armoede heb je niet zelf in de hand. Wie dus wil bouwen aan een betere wereld, begint bij kinderen.

Fatima is een lieve, hartelijke en gepassioneerde vrouw die je niet meteen associeert met het idee van een revolutie. Maar de refterrevolutie, daar staat ze wel meteen voor paraat.

refterrevolutie

Fatima naast o.m. voorzitter Groen Meyrem Almaci