Een tajine (Arabisch: طاجين) is eigenlijk een Marokkaans aardewerken stoofpot. De gerechten die men maakt met deze stoofpot heten ook tajines. Vooral in Marokko is tajine zeer populair. In het bijzonder deze tajine van lamsvlees. Dit is het recept van Fatima voor een overheerlijke tajine met lamsvlees.

tajine-van-lamsvlees

Van tevoren alvast deze tip: wil je dat je tajine zoeter wordt? Gebruik dan 250 gram rozijnen. Indien je geen jumbosultana’s vindt, gebruik dan gewone rozijnen.

Ingrediënten voor deze tajine van lamsvlees (voor 4 personen)

200 g jumbosultana’s (hele grote rozijnen)

5 tot 6 uien

1 kg lamsvlees (schenkel of schouder)

olijfolie

1 eetlepel gemberpoeder

1 eetlepel kurkuma

1/2 eetlepel zwarte peperzout

enkele saffraandraadjes

2 kaneelstokjes

7 dl kokend water

4 tot 5 eetlepels honing

1 koffielepel ras-el-hanout (of kerriepoeder)

pistachenoten

Bereiding van de tajine van lamsvlees

  1. Week de rozijnen in heet water.
  2. Pel de uien en snijd ze in halve maantjes.
  3. Snijd het vlees in dikke plakken.
  4. Fruit de ui in olijfolie.
  5. Doe het vlees erbij en kruid met het gemberpoeder, de kurkuma, de zwarte peper, wat zout en saffraan.
  6. Leg er de kaneelstokjes bij en bak 5 tot 10 minuten onder een deksel.
  7. Giet het kokende water voorzichtig aan de zijkant* van de tajine en dek af.
  8. Laat minstens 1 uur sudderen op een laag vuur. Laat de rozijnen uitlekken en doe ze bij de tajine.
  9. Laat nog eens 15 minuten sudderen.
  10. Schep alles in een diepe schaal en werk af met de honing, de ras-el-hanout en de pistachenoten.

(* door het vocht aan de zijkant toe te voegen laat je het vlees niet ‘schrikken’. Bovendien loop je kans dat je tajine springt als je het water er niet voorzichtig bij schenkt.)

Geniet nu van je heerlijke tajine van lamsvlees.